Header widget area left
Header widget area right

Intense Pulsed Light Therapy (therapie met intens gepulseerd licht), beter bekend als IPL-therapie, wordt gebruikt voor haarverwijdering, voor de behandeling van bloedvaten op het gezicht en lichaam, vasculaire geboortevlekken, acné, huidverjonging en collageenstimulatie.

IPL

Een korte ingreep

Een gezichtsbehandeling duurt meestal 10 minuten, terwijl voor de benen en de hele rugzone ongeveer een uur nodig is.

Een goed herstel

De genezing na een vibroliposculptuur gaat heel snel. De wondjes zijn dicht na 3 dagen, zwellingen en blauwe plekken verdwijnen na 3 weken. De dag na de ingreep moet u zich nog wat rustig houden..

Wij laten u niet los

Drie maanden na de ingreep komt u langs voor een na-controle. Dit is belangrijk want op dat moment kunt u de “nieuwe ik” vergelijken met de oude aan de hand van uw foto’s. Tevens ondersteunen wij u verder met wat voedingsadviezen.

Factoren en vragen die u verder kunnen helpen

Hoe werkt het IPL-systeem eigenlijk?

Tijdens de IPL-procedure wordt door de behandelingskop een flits met hoge intensiteit of gefilterd licht afgegeven. De behandelingskop staat in direct contact met de huid en de afgegeven lichtenergie wordt door de melaninepigmenten in de huid geabsorbeerd. De melaninepigmenten zijn chromofoor en geven kleur aan de lichaamshaartjes. De haartjes absorberen snel het gefilterde licht en geven het af aan de omliggende cellen die tot op 70°C of meer worden verhit. Deze opwarming degenereert de cellen, waardoor ze niet meer in staat zijn om verdere haargroei te produceren.

Hoe gebeurt de behandeling?

De glazen applicator of glazen venster in de behandelingskop wordt in direct contact met het huidoppervlak geplaatst en geeft zo het intens gepulseerd licht af. Daarna wordt deze verplaatst naar een aanpalende zone en de handeling wordt herhaald.

Voor wie?

Donkere haartjes worden het gemakkelijkst behandeld, aangezien ze een hoge melanineconcentratie hebben, en dus een maximale absorptie en omzetting van lichtenergie naar warmte plaatsvindt. Lichtere haartjes hebben minder melanine en dus wordt er minder warmte gegenereerd. Dit kan verholpen worden door een simpele verhoging van de fluentie-output. Grijs haar bevat geen melanine en kan niet efficiënt behandeld worden. De bovenste huidlaag van de epidermis bevat eveneens melanine, en de concentratie van melanine stijgt door de blootstelling van UV-licht. Daarom is het noodzakelijk om mensen met een donkerder huid te behandelen met minder energie, om zo een teveel aan warmteproductie en pijn of ongemak te vermijden. De IPL-software laat de bedienaar toe om de behandelingsparameters aan te passen naargelang de verschillende huid- en haartypes van de patiënten.

Is IPL pijnlijk?

Aangezien de lichtenergie geabsorbeerd wordt door de melaninepigmenten, hangt de graad van ongemak af van de melanineconcentratie in de huid en lichaamshaartjes. Daarom kan de behandeling pijnlijker zijn voor mensen met een donkere huid of donkere haartjes. Er is geen verdoving nodig en de meerderheid van de patiënten beschrijft de pijn of ongemak als middelmatig en aanvaardbaar (alsof iemand met een harde haarborstel een tikje geeft op de huid).

Moet u zich vóór de behandeling scheren?

Idealiter is de haarlengte tussen 1 en 2 mm voor de behandeling zodat men gemakkelijk de behandelingszone kan uitstippelen. Te lange haartjes nemen de meeste energie op en zorgen ervoor dat deze de haarwortel niet kan bereiken. Daarom worden de haartjes getrimd om zo een maximale energietransmissie te bekomen. Indien het haar geschoren wordt en toch zichtbaar is, mag u zich tot op de dag van de behandeling scheren. Plukken of bleken wordt niet aangeraden. Door enige andere vorm van epilatie of waxen te vermijden tijdens 4 weken voor de behandeling, zullen zoveel mogelijk follikels haartjes bevatten die dan door het licht vernietigd zullen worden.

Waarom "groeien" haartjes nog na de behandeling?

Bij een IPL-behandeling worden de haartjes niet verdampt, zoals bij andere epilatiemethodes met lichtenergie. De warmte vernietigt de haarwortel maar de haartjes blijven in de huid en hechten zich vast aan de epidermis. Ze zullen er binnen 1-3 weken vanzelf uitvallen, als de huid zich vernieuwt. Tijdens deze periode lijkt het alsof de haartjes sneller groeien, maar in feite worden ze door de huid afgestoten.

Hoe zie je dan dat de behandeling gewerkt heeft, als de haartjes niet meteen verdwijnen?

Er zijn verschillende indicaties: de haarkleur wordt steenkoolzwart, de haartjes worden dikker, of rond elke haarfollikel ontstaat een rode kring en dit al enkele minuten na de behandeling. Dit bewijst dat de haarfollikels voldoende werden verhit. Toch treden er niet bij iedereen dergelijke symptomen op, bij een handvol patiënten zijn de resultaten van de behandeling positief zonder deze nabehandelingeffecten.

Wat zijn nevenwerkingen?

Het licht vormt geen ander risico behalve voor de ogen, en dus moeten zowel bedienaars van het toestel als patiënten een beschermingsbril dragen tegen het fel licht van de behandelingskop. De huid van sommigen kan er erg rood uitzien onmiddellijk na de behandeling, en zelden ontstaan er blaartjes op de huid zoals bij zonnebrand. Toch ervaren de meesten helemaal geen nevenwerkingen en de hierboven vermelde huidreacties verdwijnen meestal al binnen enkele uren of dagen. In tegenstelling tot elektrolyse is de IPL-behandeling niet-invasief.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

De behandeling kan enkel tijdens de groeifase van het haar worden toegepast. Het aantal haartjes in deze fase varieert tussen 20% en 90%, afhankelijk van de lichaamszone. Ook de duur van de haargroeicyclus varieert van 6 tot 24 weken naargelang de lichaamszone. Voor de meeste mensen volstaan 3-5 behandelingen om een zone haarvrij te maken. Al na de eerste behandeling vermindert de haardichtheid bij velen, en zijn de “nieuwe” haartjes dunner. Het is belangrijk om te weten dat de eerste behandeling de anagene fase (groeifase) synchroniseert met de niet-anagene haartjes. Hier door ontstaat iets als een “teruggroei”, maar in feite gaat het om “slapende” haartjes die op dat moment beginnen te groeien. Dit zorgt ervoor dat de volgende behandeling(en) zelfs doeltreffender zijn.

Hoe bereid ik me voor op een behandeling?

Patiënten moeten bruinen vermijden tijdens 1 maand vóór de behandeling. Onmiddellijk na de behandeling is de huid bijzonder gevoelig voor UV-licht en moet u sterk zonlicht tijdens de eerste 4-5 dagen vermijden.

Is het resultaat permanent?

De meeste deskundigen op dit gebied zijn van mening dat het gebruik van laser- en IPL-technologie tot permanente haarverwijdering kan leiden.

Uw behandelende arts zal met u bespreken op welke wijze de behandeling wordt uitgevoerd en welke technieken en materialen hierbij worden gebruikt.
Uit respect voor de privacy van onze patiënten maken we geen gebruik van voor of na fotos op onze website.